Suomalaiset mullistavat rakentamisen

Rakennuskoneet

Suomalainen rakentaminen on laadukasta ja suomalaiset yritykset ovatkin etulinjassa uuden rakennustekniikan kehittämisessä ja rakennusteknologiassa. Suomalaiset ovat erikoistuneet korkeiden pilvenpiirtäjien rakentamiseen ja puun käyttämiseen rakennusmateriaalina. Suomalaisyritykset ovat edelläkävijöitä rakennusteknologiassa. 

Kone

Suomalaisyritys Kone, joka valmistaa hissejä havaitsi vuonna 2004 ongelman rakennettuaan hissejä todella korkeisiin rakennuksiin. He totesivat saavuttaneensa teknologian huipun. He totesivat ettei yli 500 metrin hissimatkat olleet toteutettavissa, koska köysien paino kasvaa niin suureksi, että tarvitaan enemmän ja enemmän köysiä jo pelkästään köysien kannattelemiseksi.

Hyvinkäällä sijaitsevassa toimipisteessä Koneen tutkijat saivat tehtäväkseen kehittää vahvempia köysiä tai muita ratkaisuja. Tutkijat lähtivät työstämään asiaa ja tekivät kokeita sekä valmistivat prototyyppejä. Lopulta vuoden 2013 kesällä tutkijat ilmoittivat ratkaisseensa ongelman. 

Kone vaihtoi vanhat raskaat teräskaapelit ja toivat tilalle hiilikuitupäällysteisen uuden kaapelin, joka on päällystetty uudenlaisella korkean kitkan pinnoitteella. He nimesivät köyden UltraRopeksi eli ultra köydeksi ja kertovat, että tulevaisuudessa hissimatkat saadaan onnistumaan yhden kilometsin korkeuteen asti eli innovaation johdosta hissimatkan korkeus saatiin tuplattua. Koneelta kerrotaan, että hiilikuidulla on erinomaiset lujuusominaisuudet ja pinnoite kestää hyvin kulutusta ja hankausta. 

Koneelta kerrotaan myös, että uusi tekniikka köysissä eliminoi teräsköysien haitat eli korkean energian kulutuksen, köyden venyvyyden, suuret liikkuvat massa ja heilahtelusta johtuvat pysähdykset.  UltraRopen käyttöikä on kaksi kertaa pidempi kuin teräsköyden. UltraRopea ei ole vielä otettu käyttöön pilvenpiirtäjissä, mutta rakennustekniikkaa hyödynnetään jo suomalaisissa hissikuiluissa. 

Koneen menestystarina on yksi hyvä esimerkki suomalaisten mullistavissa keksinnöissä rakentamisessa.

Stora Enso

Stora Enso puolestaan tuottaa ristikytkettyä puutavaraa, jota käytetään puisen hissikuilujen rakentamiseen. Ristikytketystä puutavarasta käytetään lyhennettä CLT. CLT on niin vahvaa, että sitä voidaan käyttää betonin sijasta kantavissa rakenteissa. Sitä käytettiin esimerkiksi Suomen Luontokeskuksen Haltian hissikuilun rakentamisessa Helsingin ulkopuolella.

Haltia rakennettiin esittelemään Suomen luonnon arvoja ja ekologisia puurakennustekniikoita. Seuraava askel projektissa tulee olemaan kahdeksankerroksinen kerrostalo Helsingissä. 

Wood City tulee olemaan suurin puinen kortteli Suomessa, joka pitää sisällään vilkasta asuin-, työ- ja hotellielämää pihapiirissään, kerrotan Stora Ensolta. Valmistuttuaan Wood City tulee olemaan mestariteos viimeisimmästä puurakentamisen tekniikasta ja vahvistaa entisestään suomalaista osaamista ja asiantuntemusta.

Wood Cityn rakentaminen aloitettiin vuonna 2014 ja sitä valvoo suomalainen rakennus- ja projektikehitysyhtiö SVR. CLT:n kerrotaan kehittyneen hinnaltaan kilpailukykyiseksi. CLT:n sanotaan olevan myös nopea ratkaisu kaupunkien rakentamiseen. Puu tarjoaa vielä entistä enemmän etuja rakentamiseen.

Pohjatyöt

Rakenteilla oleva talo

Kaikessa rakentamisessa perustusten teko on yksi erittäin tärkeistä rakennusvaiheista. Ennen perustusten tekemistä maapohja tulee tutkia hyvin ja ennakoida erilaiset maamateriaalit sekä se, että jos rakennuksen pohja on kovin kosteaa. Huomioitavaa on myös se, jos pohja on vaikkapa suopohjaisessa maastossa. Tällöin tärkeäksi osaksi tulevaa rakentamista tulee pohjan paalutus ennen varsinaisia rakennuksen pohjatöitä. Paalutus kannattaa tehdä huolella ja riittävän tiiviisti. Tällöin vältytään ongelmista tulevaisuudessa, jolloin rakennus ei pääse vajoamaan. Pohjan tutkimisen ja mahdollisen paalutuksen jälkeen rakennustyöt voidaan aloittaa. Erilaisten suojausten, soran ja hiekan kuljetusten jälkeen on edessä pohjan valu. Monet yritykset tarjoavat maanrakennusta Helsingissä. Ennen pohjatöiden aloitusta kannattaa eri maanrakennusta tarjoavilta yrityksiltä pyytää tarjoukset ja heillä saattaakin olla hyviä erilaisia ratkaisuja rakennuksen pohjatöihin. Pohjatöiden hinnoitteluun ei ole olemassa yksiselitteistä ratkaisua, koska pohjatyöt ovat aina erilaiset riippuen pohjasta siitä, millaisia pohjatöitä ennen rakentamisen aloitusta tulee tehdä. Tässäkin avuksi kannattaa ottaa maanrakennustöiden ammattilaiset. Olisihan valtavan kurjaa, jos rakennetaan uusi ja upea rakennus ja pohja alkaisi sortua tai upota joltain nurkalta. Etelä-Suomesta löydät ammattiyrityksiä etsimällä netistä ja hakusana maanrakennusta Helsingissä tuottaa sinulle osumat esimerkiksi Helsingin alueella. 

Myös talojen rakentamisessa Suomalaiset mullistavat rakentamista ja uusia pohjatekniikoita kehitetään jatkuvasti. Suomessa rakennusalan koulutus on huipputasolla ja opiskelijoita tulee maahamme joka vuosi myös ulkomailta. Suomalaista rakennusosaamista arvostetaan ympäri maailman ja esimerkiksi Koneen hissiin törmäät riippumatta siitä, mihin päin maailmaa olet menossa. Hissien seinässä on aina Koneen kyltti. Rakennustekniikkaa kehitetään jatkuvasti erilaisten kehitysprojektien avulla. Projekteja pääset seuraamaan netin ja lehtien välityksellä ja toisinaan jopa rakennustyömaalle on kytketty live-kameroita, joiden avulla pääset seuraamaan rakentamisen edistymistä reaaliajassa. Uudet innovaatiot taas tuodaan julkisuuteen vasta, kun ne on patentoitu. Tällä varmistetaan innovaatioiden välitön kopiointi.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest